از چند سال استثنایی در زمان وقوع انقلاب اسلامی و جنگ ایران و عراق که بگذریم در تاریخ اقتصادی 50 سال اخیر ایران هیچ گاه نرخ رشد اقتصادی منفی نبوده است. تنها استثنای دیگر را باید سال گذشته به حساب آورد که احتمالاً امسال نیز به آن اضافه خواهد شد. برآوردهای تمامی نهادهای آماری و پژوهشی خارجی و اینک داخلی حاکی از این است که اقتصاد ایران وارد دوران رکودی و البته همراه با تورم بی سابقه شده است (که در مورد میزان عمق و شدت این رکود جای بحث است). بر اساس قاعده اوکان که رابطه نرخ بیکاری با تولید ملی را نشان می دهد کاملاً بدیهی است که با افت تولید انتظار افزایش نرخ بیکاری را داشته باشیم. فاجعه باری این اتفاق هنگامی بهتر درک می شود که یادمان بیاید فرزندان به دنیا آمده از سیاست های تشویق جمعیتی دهه 1360 اینک به سن کار و ازدواج رسیده اند. اقتصاد ایران هیچ گاه این همه نیروی جوان نداشته است و شاید در آینده هم نداشته باشد. این تعداد جوان همچون شمشیری دو لبه عمل می کنند.
اتاق تهران:
کمیسیون اقتصاد کلان اتاق ایران منتشر کرد:
سیاستهای صنعتی کره جنوبی
سید محمد بحرینیان، رییس کمیسیون اقتصاد کلان اتاق ايران، علاقه قابل اعتنایی به مسائل توسعه و رشد دارد که آثار این علاقهمندی در نوع گزارشهای تهیه و عرضه شده این کمیسیون دیده میشود. تازهترین گزارش منتشر شده از سوی این کمیسیون «بازبینی راهبرد توسعه در کره جنوبی: دیدگاه مداخله گرایانه» است.
در مقدمه این گزارش با عنوان «تجربه کره جنوبی» آمده است:
اگر در هر كشوري 40 ليتر بنزين بزنيد و مسوول جايگاه كمتر از دو دلار از شما بگيرد اين را ميتوان به حساب اشتباه جايگاهدار گذاشت، اما در ونزوئلا قيمت 40 ليتر بنزين واقعا همين قدر است. اين كشور ارزانترين قيمت سوخت را در جهان دارد و پس از آن كشورهاي عربي خليج فارس و ايران قرار دارند. در حالي كه در كشورهاي همسايه آنها تفاوت قيمت سوخت به چند ده برابر ميرسد. اين يارانهاي است كه دولتها به مصرفكنندگان داخلي ميدهند. پيامد زيانبار چنين يارانهاي، سوق دادن كارآفرينان اين كشورها به كار قاچاق سوخت به خارج است كه به تجارتي چند ميليارد دلاري تبديل شده است.
بحران یونان نقاط ضعف واحد پولی مشترک را عریان کرد
يانوس پاپانتونيو*
ترجمه جعفر خيرخواهان
اقتصاد يونان طي بيست سال نخست پس از سقوط ديكتاتوري يعني از ابتداي دهه 1970 تا شروع دهه 1990، عملكرد اقتصادي ضعيفي را در همه جنبهها مثل نرخ رشد پايين، كسري بودجه عظيم، نرخهاي تورم و بهره دو رقمي، و پول بيثبات به نمايش گذاشت. اما با الحاق يونان به منطقه يورو، شرايط جديدي بهوجود آمد كه منجر به تثبيت اقتصاد و شتاب گرفتن نرخ رشد شد.